Startpagina
Palet

Opdrachten
Over Rembrandt
Downloads
Links
Mailen
  Over Rembrandt

Ooit gehoord van Rembrandt van Rijn? Rembrandt van Rijn was een zeer bekende schilder en hij werd geboren in 1606 in Leiden. Misschien weet je wel waar dat is of woon je er zelf.
Rembrandt heeft een lange tijd in Leiden gewoond. Hij wilde altijd al historieschilder worden en dankzij zijn vader werd hij de leerling van Jacob Swanenburgh, een historieschilder. Jacob leerde Rembrandt heel veel dingen over schilderen. En niet alleen over schilderen, maar ook over etsen. Over etsen zul je meer te weten komen op de site!

Nadat Rembrandt ongeveer twee jaar leerling was geweest van Jacob, vertrok hij naar Amsterdam en daar werd hij leerling van Pieter Pieterz Lastman. Hij bleef maar een half jaar bij Pieter, maar toch leerde hij daar heel veel.
Rembrandt had zoveel geleerd, dat hij in Leiden zijn eigen atelier opende. Dit deed hij in 1625. Dat was de werkplaats van Rembrandt, waar hij al zijn werk deed. In die werkplaats werkte hij veel samen met een goede vriend, Jan Lievens. Rembrandt werd toen ook langzaam bekend.

Zoals je nu weet, is Rembrandt leerling geweest van verschillende schilders, maar in 1627 nam hij voor het eerst zelf ook leerlingen aan. Nu ging Rembrandt zijn leerlingen dingen leren over het schilderen. Ook kregen zijn leerlingen opdrachten van hem.

Rembrandt werd steeds bekender en in 1631 was hij zo bekend, dat hij veel verschillende opdrachten kreeg voor portretten uit Amsterdam. Daarom besloot Rembrandt te verhuizen naar Amsterdam en hij trok in bij een kunsthandelaar. Dat is iemand die kunst verkoopt.

Rembrandt heeft vele schilderijen gemaakt, waaronder veel zelfportretten. Hiernaast zie je er één van.

Rembrandt schilderde het in 1628, hij was toen 22 jaar oud. In dit schilderij is zijn gezicht bijna niet te zien, dit komt door een experiment met licht en donker. De portretten die Rembrandt maakte, lieten niet alleen zien hoe eruit zag, maar hoe hij zich voelde. De belangrijkste eigenschappen van Rembrandt waren dat hij heel veel gebruik maakte van licht en donker. Ook hield hij heel veel rekening met de gevoelens van de personen die hij schilderde en die gevoelens ook wilde laten zien op het schilderij en was hij erg betrokken bij de mens en maakte leeftijd, afkomst en rijkdom hem niets uit.

Hieronder staat waarschijnlijk één van de bekendste schilderijen van Rembrandt, 'De Nachtwacht'. Eigenlijk heet het niet de Nachtwacht, maar 'De Compagnie van Frans Banning Cocq'. Omdat het schilderij in een rokerige ruimte had gehangen, was het zwart geworden: het leek wel nacht!

Rembrandt heeft er twee jaar over gedaan om dit schilderij te maken! Het schilderij is gemaakt, omdat een groep schutters zich wilde laten schilderen door Rembrandt. Rembrandt schilderde er zelf een meisje bij, zoals je misschien wel opvalt.
Wat vind jij van dit schilderij?
Op deze site zul je nog een leuke opdracht over de Nachtwacht vinden!

Klik hier voor meer informatie over Rembrandt: Rembrandt van A tot Z.